Vilket CMS ska man välja?

Innan det fanns tillgång till dagens CMS (Content Management Systems) var det betydligt besvärligare att skapa en webbsida. På den tiden var det nödvändigt att helt, eller åtminstone delvis ha kunskaper i programspråk som CSS eller HTML. Det var inte heller helt smidigt att publicera sidan då den väl var färdig, och inte heller att arbeta flera i taget på samma sida. Med de olika CMS-verktygen som finns idag ändrades dock detta drastiskt och numera är det lättare än någonsin att vara representerad på nätet.

Vilket CMS borde man rikta in sig på?

CMS verktygen har till stora delar ändrat på vilket sätt sidor skapas och uppdateras. Det behövs bara inloggningsuppgifterna samt tillgång till internet för att kunna få åtkomst till sidorna, vilket underlättar underhållet och själva driften. De flesta känner säkert till wordpress som från början blev mycket populärt för att skapa olika bloggar, men som idag är ett utmärkt alternativ för att enkelt skapa toppmoderna hemsidor. Den som känner sig osäker på vilket CMS verktyg man ska rikta in sig på, behöver egentligen inte leta längre än så. WordPress är idag ett av de mest stabila och kraftfullaste CMS verktygen som går att få tag på. Till WordPress tillkommer en uppsjö av olika teman och plugins, som enkelt går att ladda ned, i de flesta fall helt gratis.

För den lite mer vana användaren

Två andra alternativ till WordPress, som lämpar sig för den lite mer erfarna användaren är Joomla och Drupal. Joomla använder sig precis som WordPress av olika plugins men kräver enligt de flesta lite mer kunskap inom CMS användning för att helt kunna nyttjas effektivt. Ett tredje alternativ för den som vill ha full kontroll över sina sidor är Drupal. Fördelarna med Drupal är många, främst att det finns obegränsat med möjligheter att utveckla sina sidor, men det kommer nackdelen att det är det mest avancerade verktyget att lära sig.